Przejdź do treści

Dzikie Krowy ktopka PL

Wołowina Galloway

Ze względu na gęstą sierść o doskonałych własnościach izolacyjnych oraz zgodne z naturą żywienie trawą i sianem, Galloway nie produkują nadmiernej zewnętrznej warstwy tłuszczu, która podczas uboju kończy zwykle na podłodze u rzeźnika, a ich mięso jest soczyste, delikatne, aromatyczne i bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Wyniki Cycle IV Germ Plasm Evaluation (GPE) Program at the USDA Meat Animal Research Center (MARC), Clay Center, Nebraska wykazały, że mięso Galloway znajduje się na szczycie rankingów smaku, soczystości i kruchości.

Przy ekstensywnym żywieniu oraz naszych podkarpackich warunkach, Galloway wytwarza wołowinę najwyższej jakości – już bardziej ekologicznie, zdrowo i smacznie się nie da! Właśnie, ze względu na te cechy, mięso Galloway jest pożądane w najlepszych i najdroższych kuchniach i restauracjach Polski i świata. Jednak by uzyskać pełnie walorów smakowych i zasłużyć na miano ekskluzywnego, mięso bydła żywionego trawą powinno zostać poddane procesowi dojrzewania trwającego od kilkunastu do kilkudziesięciu dni. Chcąc realizować ten proces lokalnie, w zgodzie z najwyższymi standardami i również na potrzeby innych, przyszłych producentów „wołowiny żywionej trawą” (ang. grass-fed beef), jedno ze współpracujących gospodarstw i jednocześnie producent i dystrybutor zdrowej, regionalnej żywności – Chmielnik Zdrój S.A. – uruchomiło, rozbudowuje i doposaża mały zakład zajmujący się właśnie dojrzewaniem oraz finalnym porcjowaniem, pakowaniem i etykietowaniem ekologicznej wołowiny.